Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διερωτήθηκε σήμερα για το υψηλό επίπεδο επιδοτήσεων στη βενζίνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη χώρα.
Οι τιμές των καυσίμων στο Ιράν – μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως – είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Μια απροσδόκητη αύξηση το 2019 είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις.Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος στο τέλος του περασμένου μήνα, δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από ιρανικό μέσο ενημέρωσης, ότι δεν υπάρχει καμιά λογική να αγοράζει (η κυβέρνηση βενζίνη) σε ισοτιμία δολαρίου ελεύθερης αγοράς και να την πωλεί στον πληθυσμό με επιδοτούμενη τιμή”.
Σε αυτό το βίντεο που προβλήθηκε στο κανάλι Telegram της εφημερίδας Etemad, ο πρόεδρος κάλεσε “τους επιστήμονες και τους οικονομολόγους” να εξετάσουν το θέμα.
Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η πολιτική των επιδοτήσεων δεν ήταν βιώσιμη από οικονομική άποψη, υπογραμμίζοντας ότι στερεί δημόσιους πόρους από άλλους τομείς όπως οι συντάξεις ή η αγορά σιταριού.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοι του Πεζεσκιάν τον είχαν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων. Ο διευθυντής της εκστρατείας του Πεζεσκιάν, ο Αλί Αμπντολαλιζαντέχ, είχε δηλώσει ότι η τιμή ενός λίτρου βενζίνης, σήμερα στα 30.0000 ριάλ (4 λεπτά του ευρώ), αναμένεται να αυξηθεί στα 500.000 ριάλ.
Το 2019, η ξαφνική ανακοίνωση μιας αύξησης σχεδόν 200% είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Χρόνια δυτικών κυρώσεων έπληξαν την ιρανική οικονομία. Το Ιράν ήταν ο έβδομος παραγωγός αργού παγκοσμίως το 2022 και διαθέτει τα τρίτα αποδεδειγμένα αποθέματα μετά τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία , σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.