reportaz365.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Από ασυρμάτους και αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ εξερράγησαν στη νέα υβριδική επίθεση

Κοινοποίηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ που απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή στη δίνη ενός πολέμου χωρίς αύριο. Οι ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν σε χιλιάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ αλλά και σε πολίτες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αρκετοί από τους οποίους χαροπαλεύουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό το απόγευμα σημειώθηκαν και πάλι εκρήξεις σε στρατιωτικούς ασυρμάτους που οδήγησαν σε ένα νέο λουτρό αίματος.

Χάος και πανικός προκλήθηκε έπειτα από το νέο μπαράζ εκρήξεων στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα, σημειώθηκαν εκρήξεις και κοντά σε κηδεία για τα θύματα της χθεσινής επίθεσης στην περιοχή Μπεκάα. Αυτή τη φορά δεν εξερράγησαν βομβητές, αλλά στρατιωτικοί ασύρματοι. Το Ιran Observer αναφέρει ότι ταυτόχρονα εξερράγησαν κινητά, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλιακά πάνελ και αυτοκίνητα.

Οι αναλυτές λένε ότι ήταν λιγότερες μεν οι εκρήξεις από εκείνες που σημειώθηκαν χθες, όμως ήταν πολύ πιο σφοδρές. Και όλα αυτά έγιναν με σκοπό να αποτραπούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Για την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο κάνει λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς ο στρατός, όπως είπε, στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης ωστόσο από τα λεγόμενα του Γκάλαντ διαφαίνεται ότι το Ισραήλ είναι πίσω από αυτή την επίθεση καθώς όπως ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ ο πόλεμος πλέον εστιάζεται στο βόρειο μέτωπο. Μιλάει για μια νέα φάση και λέει ότι οι πόροι και οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εκτρέπονται πλέον και εκεί.

Παράλληλα, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει ενεργοποιήσει το εύρος των δυνατοτήτων του και ότι σε κάθε στάδιο που αναμένεται από εδώ και στο εξής το τίμημα θα είναι βαρύ για τη Χεζμπολάχ, ενώ από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυμένου πολέμου, το Ιράν έχει καταδικάσει τις φονικές επιθέσεις ενώ αύριο το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Νασράλα.

14 νεκροί και περισσότεροι από 450 τραυματίες από τις εκρήξεις φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό των σημερινών εκρήξεων στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Από τις χθεσινές εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον η μία από τις σημερινές εκρήξεις έγινε κοντά σε μια κηδεία που είχε οργανώσει η Χεζμπολάχ για τα θύματα της χθεσινής ημέρας, όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εξερράγησαν σε όλη τη χώρα και τραυμάτισαν πολλούς μαχητές της.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στα νότια προάστια της Βηρυτού είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν βιαστικά τις μπαταρίες από τους φορητούς ασυρμάτους που είχαν μαζί τους και δεν είχαν εκραγεί και να τις πετούν σε μεταλλικά βαρέλια.

Ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι ανταποκρίθηκε με 30 ασθενοφόρα σε εκρήξεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές, όπως στον νότιο Λίβανο και την Κοιλάδα Μπεκάα.

Οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ και υπόσχεται εκδίκηση
Ταυτόχρονες εκρήξεις κατά μήκος του νοτίου Λιβάνου προκάλεσαν χθες Τρίτη χάος. Ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες παντού, οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ, που χωρίς να το γνωρίζουν μετέφεραν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, τοποθετημένους στους βομβητές τους.

Μεταξύ των νεκρών ένα 10χρονο κορίτσι και ακόμη ένα παιδί, ενώ στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ο Πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο. Τραυματισμοί έχουν καταγραφεί και στη Συρία.

«Περίπου το 10%, ή 300 τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς, καθώς επισκεφθήκαμε τα νοσοκομεία, βρίσκονται στην εντατική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατηγορούν ευθέως το Ισραήλ που τηρεί σιγή ιχθύος. Τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης ορκίζονται εκδίκηση ενώ το Ιράν αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να ντρέπεται για τις ενέργειες του Ισραήλ.

Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία» ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης.

Το Ισραήλ βλέπουν πίσω από την επίθεση και αμερικανικά μέσα και μιλούν για κοινή επιχείρηση της Μοσάντ με τον ισραηλινό στρατό ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

AXIOS: «Η Μοσάντ επιτέθηκε νωρίτερα γιατί η Χεζμπολάχ είχε αντιληφθεί τα σχέδιά της
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο AXIOS η Μοσάντ προχώρησε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε στην επίθεση καθώς είχε πληροφορίες ότι μέλη της Χεζμπολάχ είχαν αντιληφθεί τα σχέδιά της.

Όπως μετέδωσε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤΝews, Άννα Παπασωτηρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων τοποθετήθηκαν 20 γραμμάρια εκρηκτικών δίπλα στις μπαταρίες λιθίου των βομβητών. Πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα με την αποστολή μηνύματος που υποτίθεται ότι ήταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Πριν εκραγούν εξέπεμψαν για αρκετά δευτερόλεπτα ηχητικό σήμα.

Οι έρευνες βρίσκονται στα πρώτα στάδια. Βομβητές που δεν καταστράφηκαν αυτή τη στιγμή ερευνώνται εξονυχιστικά από τις αρχές του Λιβάνου, καθώς και η προέλευσή τους.

Είχαν αγοραστεί πρόσφατα από την Χεζμπολάχ, που αποφάσισε να αποφύγει τη χρήση κινητών για να μην εντοπίζονται μέσω του GPS οι κινήσεις της. Φέρουν το λογότυπο εταιρείας της Ταϊβάν που όμως αρνείται ότι κατασκευάστηκαν εκεί.

Στο μεταξύ η ουγγρική εταιρεία BAC, που εμφανίζεται ως η κατασκευάστρια των βομβητών που εξερράγησαν στον Λίβανο, είναι «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση σήμερα. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Μπλίνκεν: Nα μην κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο

Από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα. Ανάλογη η τοποθέτηση και του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Το Κρεμλίνο εκτιμά πως μετά αυτό το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει πράξη υβριδικού πολέμου, η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Ισραήλ: Σε «νέα φάση» ο πόλεμος – «Εκτρέπουμε δυνάμεις στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο»
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κήρυξε την έναρξη «νέας φάσης» του πολέμου, καθώς ο στρατός στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο.

«Το κέντρο βάρους μετακινείται προς τα βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», τόνισε ο Γιόαβ Γκάλαντ στο προσωπικό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ.

Νωρίτερα σήμερα, η 98η Μεραρχία των IDF αναπτύχθηκε στο βόρειο Ισραήλ, μετά από μάχες που έδωσε επί μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης σε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να προσαρμοστούμε», σημείωσε ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ. «Θα χρειαστούμε συνέπεια με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο πόλεμος απαιτεί μεγάλο θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ στο βορρά είναι «σαφείς και απλοί: να επιστρέψουν οι κάτοικοι των πόλεων στο βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια».

«Δεν έχουμε ξεχάσει τους ομήρους και δεν έχουμε ξεχάσει τα καθήκοντά μας στο νότο. Αυτό είναι το καθήκον μας και το εκτελούμε ταυτόχρονα», προσθέτει ο Γκαλάντ.

Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΥΠΑ: Από σήμερα η νέα δράση σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Μ. Χρυσοχοΐδης στο ΕΡΤNews: Επείγουσες δράσεις για μεταναστευτικό και τη στήριξη της αστυνομίας – Σε 15 ημέρες η νέα εφαρμογή «SafeYOUth»

Αντρέας Μπρέμε: Το πέναλτι που χάρισε στη Γερμανία το Μουντιάλ του 1990 και τα κλάματα του Μαραντόνα