reportaz365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρ. Μυλωνόπουλος για τη δίκη για το Μάτι: Επιβεβλημένη η έφεση από την Εισαγγελέα για να ξεκινήσουν τα πράγματα από την αρχή

Κοινοποίηση

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στον απόηχο την ανακοίνωσης των ποινών στην πολύκροτη δίκη για την φωτιά στο Μάτι και την αυτεπάγγελτη έφεση που ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

​Μιλώντας στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Μάκη Προβατά ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου δήλωσε ότι «ήταν επιβεβλημένο να ασκηθεί από τον εισαγγελέα έφεση ώστε να ξεκινήσουν τα πράγματα πάλι από την αρχή». Σχολιάζοντας την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι δήλωσε ότι «πριν από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 προβλεπόταν ότι στην περίπτωση πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας η ποινή μπορούσε να είναι μέχρι 10 έτη φυλάκισης, όχι κάθειρξης. Η διάταξη αυτή απαλείφθηκε σιωπηλά με τον νέο Ποινικό Κώδικα».

Όπως εξήγησε με νεότερο νόμο επανήλθε η διάταξη με ανώτατο όριο τα 8 χρόνια επί πολλαπλής ανθρωποκτονίας, ωστόσο, στην απόδοση των ποινών στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόστηκε το χαμηλότερο πλαφόν των πέντε ετών, το οποίο έπεσε ακόμη λιγότερο με την αποδοχή ενός ελαφρυντικού.

Αναφερόμενος στην ποινή που επιβλήθηκε στον εμπρηστή από αμέλεια εξήγησε ότι υπήρχε η δυνατότητα με τον ποινικό κώδικα να υπάρχει ανώτατο όριο ποινής δέκα ετών και αυτό καταργήθηκε το 2019, ενώ το ’18 ίσχυε.

Χρ. Μυλωνόπουλος για τη δίκη για το Μάτι: Επιβεβλημένη η έφεση από την Εισαγγελέα για να ξεκινήσουν τα πράγματα από την αρχή
H τραγωδία στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, προκάλεσε το θάνατο 104 ανθρώπων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων παραθεριστών και μόνιμων κατοίκων.

«Δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος – Αυτό με αφήνει έκπληκτο»

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αυτή η πρόσκαιρη κατάργηση της ρύθμισης που σας είπα να υπέκρυπτε αμνηστία. Υπάρχουν όμως και άλλα. Υπάρχει το δεδομένο ότι εδώ δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κακουργηματική έκθεση. Αυτό εμένα με άφησε κατάπληκτο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω» σχολιάσε ο κ. Μυλωνόπουλος.
Επιπλέον, όπως είπε, «η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή η νομολογία του κυρίως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιτάσσει δίκαιες ποινές. Απαγορεύει δηλαδή όχι μόνον αυστηρές ποινές που ξεπερνούν το όριο της αντιστοιχίας μεταξύ πράξης και ποινής, αλλά απαγορεύει και την κάθοδο κάτω από ορισμένο όριο και έχει επιβάλει κυρώσεις».

Ειδικότερα, όπως τόνισε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει χώρες οι οποίες δεν προέβλεπαν επαρκείς ποινές για συγκεκριμένες πράξεις. Μιλώντας για την έφεση που ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι «η υπόθεση εξετάζεται εκ νέου, χωρίς όμως να απαγορεύεται η χειροτέρευση της θέσης των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα».

Πηγή: Newsroom ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταιγίδα Boris: Ένας νεκρός στην Πολωνία, τέσσερις αγνοούμενοι στην Τσεχία

Για μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» με το Ισραήλ μιλά η Χεζμπολάχ – Η Χαμάς χαιρετίζει «το θάρρος» της οργάνωσης

Ντμίτρι Πεσκόφ: Ο γερμανικός στρατός σχεδιάζει επιθέσεις κατά της Ρωσίας – Έχει ο Σολτς τον έλεγχο;