reportaz365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε κρυφά πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

Κοινοποίηση

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έστειλε κρυφά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία τον Μάρτιο. Το Κίεβο τους απαιτούσε επί μήνες και  η Ουάσιγκτον είχε αντισταθεί στην παράδοση τους, όπως αποκάλυψε αυτή την Τετάρτη ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν εξήγησε ότι ο Μπάιντεν διέταξε την ομάδα του τον Φεβρουάριο να παράσχει στην Ουκρανία «ένα σημαντικό αριθμό» πυραύλων ATACMS, αλλά μόνο για χρήση «εντός του εδάφους» της Ουκρανίας και όχι εναντίον της Ρωσίας.

Ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο, αυτοί οι πύραυλοι παραδόθηκαν στην Ουκρανία, αποκάλυψε ο Sullivan.

 Αυτοί οι πύραυλοι συμπεριλήφθηκαν σε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε ο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε ο σύμβουλος του προέδρου.

Ο Μπάιντεν αποφάσισε να εγκρίνει αυτή την αποστολή αφού οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από άλλες χώρες, ιδιαίτερα τη Βόρεια Κορέα, στο πεδίο της μάχης και ενόψει των αυξανόμενων ρωσικών επιθέσεων στην ουκρανική μη στρατιωτική υποδομή.

Ο Σάλιβαν απέφυγε να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των πυραύλων που στάλθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις, αν και διαβεβαίωσε ότι θα σταλούν κι άλλοι, ειδικά τώρα που το Κογκρέσο ενέκρινε ένα πακέτο ξένης βοήθειας που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Η συζήτηςη για την αποστολή πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία συνεχιζόταν εδώ και μήνες εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπου κάποιοι φοβούνταν ότι θα προκαλούσαν κλιμάκωση του πολέμου με τη Μόσχα και ότι η Ουκρανία θα της χρησιμοποιούσε για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο Sullivan ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εάν εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος ότι η Ουκρανία θα επιτεθεί στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS, αλλά είπε ότι η εκτελεστική εξουσία έχει λάβει εγγυήσεις από τους Ουκρανούς ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της επικράτειάς τους.

«Η ουκρανική κυβέρνηση μας έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τις χρησιμοποιήσει εκτός των συνόρων της Ουκρανίας», είπε ο Σάλιβαν.

Υπενθύμισε ότι η ουκρανική εκτελεστική εξουσία έχει επίσης αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις στο παρελθόν, για παράδειγμα με τους πυραύλους HIMARS, των οποίων το βεληνεκές είναι περίπου 50 μίλια (περίπου 80 χιλιόμετρα), και έχει αποδείξει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτά τα αμερικανικά όπλα απευθείας εναντίον της Ρωσίας.

Η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν ανέφερε ότι σκέφτεται να στείλει πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία ήταν τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Λιθουανία), αλλά εκείνη την περίοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στην αποστολή πυροβολικού στην Ουκρανία, καθώς ήταν αυτό που συνέβαινε χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: EFE, ERT

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Μάσα και ο Αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή», σε σκηνοθεσία της Ταμίλλα Κουλίεβα

Κίνα: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 92 τραυματίες από τον σούπερ τυφώνα Γιάγκι

Eurovision: Κατηγορηματικό «όχι» στον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό