Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η φοροδιαφυγή και οι κρατικές επενδύσεις παρέχουν στη Ρωσία αρκετούς πόρους για να πολεμήσει την Ουκρανία με την τρέχουσα έντασή της για τουλάχιστον δύο χρόνια, εκτιμούν οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει το Reuters.
Η Ρωσία έχει μεταρρυθμίσει και ενισχύει τον στρατό της που χτυπήθηκε από τις μάχες στην Ουκρανία το 2023 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επεκτείνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες κατά μήκος των συνόρων της με το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, η οποία εντάχθηκε στη Βορειοατλαντική συμμαχία πέρυσι, ανέφεραν οι υπηρεσίες στην ετήσια αξιολόγηση τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα της Βαλτικής. «Η Μόσχα είναι σε θέση να αξιολογήσει τα διδάγματα και να βελτιώσει την μαχητική της αποτελεσματικότητα», προσθέτουν οι λιθουανικές υπηρεσίες στην έκθεση.
Η έκθεση συντάχθηκε από δύο υπηρεσίες, το Τμήμα Αντικατασκοπείας της Κρατικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα βόρεια και δυτικά της χώρας ως απάντηση στη συσσώρευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στα σύνορά της.
Σύμφωνα με λιθουανικά πρακτορεία, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών καταβάλλουν προσπάθειες για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προμηθεύεται ανοιχτά όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής μικροτσίπ της και το γιουάν έχει γίνει το κύριο νόμισμα της Ρωσίας για διεθνείς συναλλαγές, ανέφεραν λιθουανικά πρακτορεία.
Πρόσθεσαν ότι μετά την ανάπτυξη στρατιωτικών κεφαλών από τη Ρωσία στη Λευκορωσία το 2023, έχει κατασκευάσει σταθερά υποδομές για τη χρήση τους εκεί. Η έκθεση αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν εντείνει τις προσπάθειες στρατολόγησης Λιθουανών που διέσχισαν τα σύνορα και το Βίλνιους συνέλαβε αρκετούς Λιθουανούς πολίτες το 2023, κατηγορώντας τους ότι παρείχαν δεδομένα σε Λευκορωσικές υπηρεσίες πληροφοριών με αντάλλαγμα χρήματα.
Όσον αφορά την Κίνα, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι η χώρα αύξησε τις προσπάθειές της για κατασκοπεία στη Λιθουανία το 2023, μετά την απόφαση της χώρας να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία στην επικράτειά της το 2021.
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ