reportaz365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο αρνητικό «ρεκόρ» θερμοκρασιών – Ο δεύτερος πιο ζεστός Σεπτέμβριος στα χρονικά

Κοινοποίηση

Τον δεύτερο πιο «καυτό» Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί στα χρονικά έζησε η υφήλιος το 2024, όπως αποκαλύπτουν οι νέες μετρήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

Με τους ρυθμούς, δε, που αυξάνεται η μέση θερμοκρασία κάθε μήνα που περνά το 2024 φαίνεται ότι θα καταρρίψει το ρεκόρ του 2023, που ήταν το πιο ζεστό έτος που έχουμε ζήσει ποτέ από τότε που υπάρχουν μετρήσεις.

Εκτός όμως από τη ζέστη που επικράτησε τον περασμένο μήνα κάποια τμήματα του κόσμου έζησαν «σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα» εξηγεί η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες.

«Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας» προσθέτει η Μπέρτζες.

Ένας μήνας που σημαδεύτηκε από τυφώνες και πλημμύρες

Σε έναν μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων ο τυφώνας Ελίν σφυροκόπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον την Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη.

Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες έπληξαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη δυτική και κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με το Copernicus, συνθήκες μεγαλύτερης από τον μέσο όρο υγρασίας παρατηρήθηκαν σε τμήματα της Αφρικής, στη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ το Πακιστάν επλήγη έντονα από τους μουσώνες.

Νέα υψηλά ρεκόρ

Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την περίοδο 1850-1900.

Οοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό μοιάζει ανέφικτος.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα οι συνθήκες, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές καυσαερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα θα έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.

CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

SKY express: κέρδισε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού το2023 και συνεχίζει την ανοδική πορεία της το 2024

ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση Φεβρουαρίου 2024 αυξήθηκε 15,7% – Άνοδος στο 1ο δίμηνο του έτους 12,2%

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Αλλάζει όνομα – Το νέο λογότυπο και σλόγκαν