reportaz365.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;»

Κοινοποίηση

Αναπαραστάσεις της ανδρικής ταυτότητας ή και όχι

Μια performance με θέμα τις αναπαραστάσεις της αρρενωπότητας στη ζωή μας,

σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου και κείμενο του Γιώργου Νικολαΐδη.

Πρεμιέρα Σάββατο 16 Μαρτίου και κάθε Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00

Η performance της LifeAfterDeathTheatreCompanyσε συνεργασία με την GenderAllianceInitiative και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για το τι είναι αυτό που μας κάνει αγόρια, άντρες, αρρενωπότητες. Επαναπροσδιορίζοντας όρους, συμπεριφορές και μοτίβα που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, συνειδητά ή ασύνειδα, και ορίζουν τις ζωές μας.

Τι είναι το αρσενικό; Ποιος είναι ο άντρας ο σωστός; Τι είναι ο μερακλής; Πώς πεθαίνουν οι άντρες; Τι είναι η αρρενωπότητα; Πόσες υπάρχουν; Πώς γράφονται; Αλήθεια, τα αγόρια χορεύουν; Κλαίνε; Φροντίζουν; Πώς μεγαλώνουν τα αγόρια; Πώς γίνονται άντρες; Το φλερτ, το σεξ, το πέος, το μεγάλο πέος, οι γυναίκες, η δέσμευση, η δουλειά, η μάνα, ο πατέρας, η πρώτη φορά.

Οι αρρενωπότητες εκπαιδεύονται από την πρώτη μέρα της γέννησής τους να ενεργούν με τρόπους που περιορίζουν την αληθινή τους έκφραση, προκειμένου να επιτελέσουν «σωστά» τον ρόλο τους. Οι κοινωνικά κατασκευασμένες πατριαρχικές νόρμες τούς επιβάλλουν σκληρά και άκαμπτα στερεότυπα όπως το  να είναι σωματικά και συναισθηματικά σκληροί, να μην δείχνουν ευάλωτοι, να μην ζητούν βοήθεια, να έχουν την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο άλλων σωμάτων.

Η παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» έρχεται σαν φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα συνεργασίας της LifeAfterDeathTheatreCompany και της GenderAllianceInitiative, στην προσπάθεια όλων μας να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τους έμφυλους ρόλους και συνάμα να ενδυναμωθούμε τόσο εμείς όσο και το κοινό στα θέματα της έμφυλης ισότητας. Κι ίσως, σε ένα επόμενο στάδιο, να προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο  του ο καθένας, η καθεμιά, και το καθένα από μας, προκειμένου να ζούμε ελεύθερα, ισότιμα, δίκαια και αληθινά.

Μέσω της παράστασης «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» θέτουμε ανοικτά ερωτήματα σε σχέση με όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα για τις αρρενωπότητες. Πρόκειται -στην ουσία- για μια δράση ανάμεσα σε δύο κόσμους: έναν κόσμο ρευστό, που η ανάγκη μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού είναι αναγκαία και έναν άλλο συμπαγή, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει όλες τις κεκτημένες βεβαιότητες και τα στερεότυπα που βαραίνουν σώματα και ψυχές.

Δράσεις στο πλαίσιο της παράστασης

Ενισχύοντας την προσπάθεια αυτή, η LifeAfterDeathTheatre και η GenderAllianceInitiative συνδιοργανώνουν, πέρα από την ίδια την παράσταση, δυο επιπλέον δράσεις ενημερωτικού – επιμορφωτικού χαρακτήρα.

  • Μια βιωματική συζήτηση με το κοινό μετά το τέλος της παράστασης
  • Ένα ειδικό βιωματικό εργαστήριο που θα απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με την τέχνη όλων των μορφών.

Οι ημερομηνίες των δράσεων θα ανακοινωθούν μέσα από τις σελίδες της LifeAfterDeathTheatreCompany και της GenderAllianceInitiative

Πληροφορίες παράστασης 

Χώρος: H.ug(HumanUnderground), Μελιταίων 14, Πετράλωνα

Μέρες και ώρες: Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Εισιτήρια: ticketservices.gr – 15 ευρώ / άνεργοι, φοιτητές, 65+: 10 ευρώ

Πληροφορίες Τρίτη με Κυριακή: 6978505491 10:30 με 13:30

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου

Πρωτότυπο κείμενο: Γιώργος Νικολαΐδης

Πρωτότυπη σύνθεση, μουσική επιμέλεια: ECATI

Videoart:bminOr

Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη

Εικαστική επιμέλεια: Lazyboy*

Ερμηνεία: Χρήστος Καπενής, ΜελίσσαΚωτσάκη, Γιώργης Παρταλίδης

Οργάνωση παραγωγής: Life after Death Theatre Company Η παράσταση «Τι είναι αυτό που με κάνει αγόρι;» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γρίπη των πτηνών: Πόσο ασφαλές για κατανάλωση είναι το αγελαδινό γάλα

Bloomberg: Εκθρονίστηκε ο ‘Eλον Μασκ από τον Δείκτη των Εκατομμυριούχων

Ισπανία: Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις με ανταλλαγές υψηλού επιπέδου ζήτησε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi από τον Π. Σάντσεθ