Τα μπλόκα έχουν τελειώσει, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές κινητοποίησης, συλλαλητήρια ή συμβολικοί αποκλεισμοί και έπονται οι αποφάσεις, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, στον απόηχο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν θα ξαναγίνει συνάντηση των 15 αγροτών που ήμασταν χτες με τον κύριο Μητσοτάκη», πρόσθεσε,διευκρινίζοντας ότι την Παρασκευή 15 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο μαξίμου αγρότες που «θεσμικά ανήκουν σε κάποιους άλλους φορείς, όπως είναι στη Διεπαγγελματική Βάμβακος».
«Δεν λάβαμε καμία δέσμευση από τον πρωθυπουργό όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, παρά μόνο ότι θα ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου, είπε ο κ. Αλειφτήρας και χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα τα στάσιμα νερά από τη λίμνη Κάρλα, όπου 130.000 στρέμματα είναι πλημμυρισμένα.
«Ήταν μια συνάντηση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα»
«Δεν πήραμε καμία δέσμευση από τον πρωθυπουργό της χώρας όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, παρά μόνο ότι θα ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο μέχρι τις 30 έκτου.
Όσον αφορά το ειδικό κεφάλαιο που είναι αρμόδια κρατική ή κρατική αρωγή, θα πληρώνονται αναλόγως με τον ρυθμό που τρέχουν οι έλεγχοι των φακέλων, είπε ο εκπρόσωπος των Θεσσαλών αγροτών και σχετικά με τα νερά της λίμνης Κάρλας επεσήμανε:
«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι η σήραγγα που προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς το Αιγαίο που ζητούσαμε να γίνει, θα πρέπει να φύγει από το δημόσιο διάλογο γιατί και τεχνικά δεν μπορεί να γίνει, αλλά και κοστίζει και είναι και χρονοβόρα και δεν θα φτιαχτεί ένα έργο το οποίο το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να αδειάζει σε ενδεχόμενη πλημμύρα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και όχι σε 12 με 15 που θα γίνει τώρα».
Η πρόταση των αγροτών ήταν να κατασκευαστεί ένας υπόγειος αγωγός που θα καταλήγει στη θάλασσα, «μια σήραγγα προς το βουνό μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτή που υπάρχει τώρα, ώστε να φεύγει προς το Αιγαίο και να μπορέσουν να αδειάσουν τα νερά πιο γρήγορα», είπε ο κ. Αλειφτήρας και επικαλούμενος επιστήμονες, εκτίμησε ότι τα νερά αν δε βρέξει θα αδειάσουν περίπου σε 12 μήνες με τη σήραγγα.
«Δεν πήραμε καμία απάντηση για τα 130.000 στρέμματα που είναι κάτω από το νερό»
«Τα χωράφια συναδέλφων μας, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και τα επόμενα χρόνια.
Είχε εκπονήσει ένα σχέδιο η κυβέρνηση προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων, το οποίο ήταν από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΠΑΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και έπρεπε να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως στείλανε στις Βρυξέλλες και η πρώτη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρνητική», ανέφερε στη συνέχεια.
Η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των φορέων του αγροτικού κλάδου που δεν συμμετείχαν στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου, πρόσθεσε ο κ. Αλειφτήρας.
Το σχέδιο των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων
«Πάρα πολύ επιδερμικά ο πρωθυπουργός μας είπε ότι το σχέδιο αναφέρεται μόνο σε κατασκευή μικρών και μεγάλων φραγμάτων, τα οποία θα πάρουν χρόνο και για ενίσχυση των αναχωμάτων. Μας μίλησε για υδάτινο έλλειμμα στη Θεσσαλία 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, που επιχειρείται να λυθεί και με την μερική εκτροπή του Αχελώου, για την οποία μιλάει το σχέδιο των Ολλανδών. Αλλά από το Συμβούλιο της Επικρατείας κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί και προσπαθούν να βρουν λύσεις», είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι το σχέδιο τις επόμενες μέρες τίθεται σε διαβούλευση.
«Έτσι θα μπορέσουμε να το μελετήσουμε και να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο τις απόψεις μας,» ανέφερε.
Σχετικά με τα μεγάλα φράγματα που είχε εξαγγείλει το πρωθυπουργός, το φράγμα της Σκοπιάς, του Μουζακίου και της Πύλης, θα συνεχιστούν, άλλα με ΣΔΙΤ, ενώ ο Σωκράτης Αλειφτήρας εκτιμά ότι «οι διαδικασίες δεν κυλάνε ανάλογα με τις προσδοκίες και δεν αναμένεται τα επόμενα ένα, δύο, ίσως και τρία χρόνια να έχει ολοκληρωθεί κάποιο από αυτά τα φράγματα.
«Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι, είμαστε ανοχύρωτοι σε μια ενδεχόμενη πλημμύρα, γιατί τα φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή χρόνο με το χρόνο είναι όλο και εντονότερα και πολλές φορές είναι όλο και συχνότερα», τόνισε.
«Υγειονομική βόμβα η λίμνη Κάρλα»
Επανερχόμενος στη λίμνη Κάρλα ενόψει και του καλοκαιρίου, ο κ. Αλειφτήρας είπε ότι εκτός από πλημμύρα εκγυμονεί κίνδυνο και η ανομβρία υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η λίμνη αποξηράνθηκε, γιατί υπήρεχε κίνδυνος ελονοσίας. Σκεφτείτε, είναι τώρα 130.000 στρέμματα κάτω από το νερό, σχεδόν στάσιμο για έξι μήνες.
«Καταλαβαίνετε ότι είναι μια υγειονομική βόμβα και θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες και η κυβέρνηση να δει σοβαρά, πάρα πολύ σοβαρά και αυτό το θέμα για να μην έχουμε ασθένειες του παρελθόντος που ευτυχώς η επιστήμη κατάφερε να τις εξαλείψει», τόνισε.
Κλείνοντας ο εκπρόσωπος των αγορτών ξεκαθάρισε ότι τα μπλόκα έχουν τελειώσει ενώ είναι σε εξέλιξη συσκέψεις και αναμένονται αποφάσεις «για το πώς θα κινητοποιηθούμε από δω και πέρα και πως θα πιέσουμε την κυβέρνηση για να δώσει λύσεις στα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε».
Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή «Συνδέσεις»