Την άμεση λήξη της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών κατά την έναρξη των ακροάσεων σχετικά με το νομικό καθεστώς των εδαφών στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, αξίωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίαντ αλ Μάλικι.
Πάνω από 50 είναι οι χώρες έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για μια γνωμοδότηση, ή μη δεσμευτική, γνώμη για την κατοχή.
Ισραηλινοί ηγέτες διατείνονται επί μακρόν πως τα εδάφη κατέχονται νόμιμα στη βάση του ότι αποσπάσθηκαν από την Ιορδανία και την Αίγυπτο στη διάρκεια του πολέμου του 1967 και όχι από μια κυρίαρχη Παλαιστίνη.
Ειδικότερα, ο Αλ Μάλικι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποβάλλει επί δεκαετίες τους Παλαιστίνιους σε διακρίσεις και απαρτχάιντ –κατηγορίες τις οποίες το Ισραήλ αρνείται– υποστηρίζοντας πως έχουν αφεθεί με την επιλογή του “εκτοπισμού, της υποδούλωσης, ή του θανάτου”.
«Η μοναδική λύση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι αυτή η παράνομη κατοχή να έρθει σε ένα άμεσο, άνευ όρων και συνολικό τέλος», είπε.
Οι δικαστές αναμένεται να έχουν αρκετούς μήνες για να συσκεφθούν προτού εκδώσουν την απόφασή τους.
Το Ισραήλ έχει αγνοήσει παρόμοιες νομικές γνωμοδοτήσεις στο παρελθόν, όμως αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική πίεση για τον πόλεμό του στη Γάζα, όπου περίπου 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς, αφότου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό ένοπλο κίνημα επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ –περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θέλουν για να ιδρύσουν κράτος– στον πόλεμο του 1967. Αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, όμως, μαζί με τη γειτονική Αίγυπτο, εξακολουθεί να ελέγχει τα σύνορά της.
«Ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση»
Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μέρος των προσπαθειών των Παλαιστινίων ώστε διεθνείς νομικοί θεσμοί να εξετάσουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ. Αυτές έχουν αυξηθεί αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γάζα σε απάντηση για τις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Ο Αλ Μάλικι επανέλαβε τις κατηγορίες για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες απέκρουσε σθεναρά το Ισραήλ σε χωριστές ακροάσεις στη Χάγη τον περασμένο μήνα.
“Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών ατιμωρησίας και αδράνειας. Ο τερματισμός της ατιμωρησίας του Ισραήλ είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση”, είπε ο Μάλικι.
Είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότηση σε σχέση με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστεί, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.
Τώρα οι δικαστές καλούνται να εξετάσουν την “κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση…, περιλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ [από το Ισραήλ], και την υιοθέτηση από αυτό σχετικής μεροληπτικής νομοθεσίας και μέτρων”.
Μεταξύ των χωρών που προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στις ακροάσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει, αν και έχει στείλει γραπτές παρατηρήσεις.
Από το 1967, το Ισραήλ έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη — κάτι που οι Παλαιστίνιοι λένε πως θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Έχει επίσης προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τους 15 δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου να γνωμοδοτήσουν για το πώς αυτές οι πολιτικές και πρακτικές “επηρεάζουν το νομικό καθεστώς της κατοχής” και ποιες νομικές επιπτώσεις προκύπτουν για όλες τις χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη από αυτό το καθεστώς.
Πηγή: www.ertnews.gr