reportaz365.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μακρόν μπλοκάρει το TikTok στη Νέα Καληδονία για να αντιμετωπίσει τις ταραχές

Κοινοποίηση

Η γαλλική κυβέρνηση απαγορεύει το TikTok στο υπερπόντιο έδαφος εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών.  Η εφαρμογή θα μπλοκαριστεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του στρατού και απαγόρευση κυκλοφορίας στο νησί.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στο νησί της Νέας Καληδονίας για να αντιμετωπίσει τις ταραχές που διογκώνονται στο υπερπόντιο έδαφός της στο νησί του Ειρηνικού.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο θα κλείσει στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του στρατού και απαγόρευση κυκλοφορίας στο νησί των περίπου 270.000 κατοίκων.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την ψήφιση από τους Γάλλους νομοθέτες ενός σχεδίου νόμου που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες που διαμένουν στο νησί για περισσότερα από 10 χρόνια να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές. Τα κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας υποστήριξαν ότι αυτό θα αποδυνάμωνε την εκπροσώπηση των ιθαγενών, των Κανάκς.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

Διαβάστε επίσης: Νέα Καληδονία: Ταραχές με τρεις νεκρούς προκαλεί μια απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Το πρωτοφανές μέτρο για τη Γαλλία έρχεται την ίδια ημέρα που η ΜΚΟ Access Now προειδοποίησε για αριθμό ρεκόρ διακοπών λειτουργίας του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο στην ετήσια έκθεσή της για το 2023.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούλιο του 2023 έθεσε την ιδέα να κλείσουν πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok για να ελεγχθούν οι ταραχές στη μητροπολιτική Γαλλία μετά τη δολοφονία ενός εφήβου από έναν αστυνομικό. Η ιδέα αυτή είχε ωστόσο προκαλέσει εκτεταμένες επικρίσεις ότι απηχεί μέτρα που λαμβάνουν αυταρχικά καθεστώτα στην Κίνα, τη Μιανμάρ και το Ιράν για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Η TikTok δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΠΗΓΗ:DOCUMENTO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

‘ΡΙΖΙΛ ΓΙΝΙΚΑΜΙ’: Η νέα ‘stand up comedy’ παράσταση, του Κώστα Γόνη, είναι έτοιμη προς τέρψιν!

ΗΠΑ: Έχουμε διαβεβαιώσεις από την Βόρεια Μακεδονία ότι θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία

Βασίλης Κικίλιας: Ανακοίνωσε τη σύσταση νέας μονάδας με 40 δασοκομάντος στη Χίο