reportaz365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομόφυλα ζευγάρια: Αποτίμηση της συζήτησης και ψήφισης του ν/σ από τους Άν. Καραμανλή, Χρ. Γιαννούλη και Γ. Δελή

Κοινοποίηση

Η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής μίλησαν στο Ertnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τις προσωπικές και κομματικές τους θέσεις σχετικά με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών που χθες έγινε νόμος του κράτους με ευρεία πλειοψηφία 176 βουλευτών αλλά και αρκετές εσωκομματικές διαρροές,

Άννα Καραμανλή: Στο δικό μου αξιακό κώδικα θα υπάρχουν παιδιά που δεν θα ακούσουν ποτέ τη λέξη μαμά

«Παραδοσιακά δεν σχολιάζω δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, επειδή όμως η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν κατά συνείδηση, οφείλω να πω ότι συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Σαμαράς γιατί αυτά είπα κι εγώ στην ομιλία μου, που προηγήθηκε. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Για μένα όσον αφορά την οικογένεια ήμουν η μοναδική από τη ΝΔ που τοπθετήθηκα υπέρ της συνεπιμέλειας γιατί πιστεύω στον ίσο χρόνο και όχι στους μπαμπάδες του σαββατοκύριακου.

Κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Εμένα δεν μου αρκεί μόνο η αγάπη. Πρέπει το παιδί να έχει και πρότυπα. Στο δικό μου αξιακό κώδικα θα υπάρχουν παιδιά που δεν θα ακούσουν ποτέ τη λέξη μαμά. Ομοβική δεν είμαι, έχω φίλους ομοφυλόφιλους. Δηλαδή πιστεύετε ότι το μέρος της κοινωνίας που διαφωνεί είναι ομοφοβικοί; Πιστεύω στην ιερότητα της μητρότητας. Δύο άντρες δεν μπορούν να κάνουν παιδί όπως και δύο μητέρες. Άνοιξε η πόρτα της παρένθετης μητρότητας με γέννηση στο εξωτερικό που αναγνωρίζονται στο εσωτερικό. Η παρένθετη μητέρα με βρίσκει αντίθετη στην δική μου ψυχή. Μπορούσε απλώς να γίνει επέκταση του συμφώνου συμβίωσης», είπε η Άννα Καραμανλή.

Χρήστος Γιαννούλης: Ο Σαμαράς δεν μίλησε κατά του νομοσχεδίου αλλά κατά της κυβέρνησης

Ερωτηθείς για τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την απάντηση ειδικά στον παύλο Πολάκη, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε ότι «την απάντηση θα τη δώσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στα όργανα» και πρόσθεσε: «Αν είχα πληροφορία θα την έλεγα. Στο μέτρο του τι σκέφτομαι εγώ ως βουλευτής ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύω ότι είχε αντικειμενικό λόγο είτε να απέχει είτε να μην ψηφίσει όσα περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά και όσα με επιστημονικό τρόπο προσέθεσε η τροπολογία που συνέταξε και κατέθεσε η κυρία Αθηνά Λινού.

Δεν είμαι υπέρ των κυρώσεων, αλλά όπως θεωρούσαμε σε λογική παράμετρο επίπτωση ένας υπουργός μιας κυβέρνησης να μην μπορεί να έχει αυτό το δίπολο στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, να είναι φαρδιά πλατιά η υπογραφή του και στην ψηφοφορία είτε να απέχει είτε να καταψηφίζει, με την ίδια λογική θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, του προεδρείου του Προέδρου να δει τι θα κάνει.

Εκείνο όμως που με στεναχώρησε πολύ είναι το γεγονός ότι όλα αυτά που συζητάμε ή οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν έχουν σχέση κυρίως με δύο πράγματα την αγάπη και την παροχή προστασίας και αγάπης σε παιδιά που ήδη ζουν σε ομόφυλα ζευγάρια και στην πραγματικότητα που με την παρένθετη κύηση δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.

«Μπορούμε να προσανατολιστούμε στην ουσία της πολιτικής που είναι έλεγχος, κανόνες, λογοδοσία, πραγματική προσπάθεια αποτροπής αυτού που προσβάλλει και τη γυναίκα και την αξιοπρέπειά της και δεν την καθιστά αναπαραγωγική μηχανή»


Ο Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτά μπορούν να λυθούν και συνέχισε διερωτώμενος:
«Εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι πώς μπορεί σε έναν πολιτικό χώρο, στο όνομα της πιθανότητας και του κινδύνου γονέας 1 γονέας 2 να έχουν προκύψει στην πολιτική στην κεντρική πολιτική σκηνή Πρόεδρος 1 Πρόεδρος 2.
Εγώ δεν μπαίνω στην ουσία αυτών που είπε ο κύριος Σαμαράς. Δεν απευθύνθηκε και δεν μίλησε κατά του νομοσχεδίου.
Μίλησε κατά της κυβέρνησης γιατί έστειλε ένα μήνυμα σωτηρίας της παράταξής του. Δεν κινδυνεύει ούτε η παράταξή του, ούτε κανένας στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μία θεολογική συζήτηση. Σε αυτό το νομοσχέδιο δεν κρίνεται αν ο Γιαννούλης είναι ένθεος ή άθεος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατηρήσει αυτό που είπε και η κυρία Καραμανλή, τους αξιακούς της κώδικες και όπως είπε και ο κύριος Τασούλας να δείξει εμπιστοσύνη στο πρότυπο, στο παραδοσιακό.
Αλλά δε συζητάμε για θεολογικό κείμενο. Συζητάμε για μία νομική πρωτοβουλία της Πολιτείας, της Βουλής, του Κράτους.
Βασίζεται πάνω στο Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι θεολογική ανατροπή, θεολογικό κείμενο ή παρέμβαση σε αυτά που η Εκκλησία υποστηρίζει ως εκκλησιαστικούς κανόνες και λατρευτικές τελετές. Είναι κάτι διαφορετικό και κανείς δεν παθαίνει τίποτε από την αγάπη, την ανοχή, την αλληλοκατανόηση και τη συμπερίληψη», τόνισε ο Χρήσρος Γιαννούλης.
Κανείς δεν παθαίνει κακό.

Γιάννης Δελής: Κοινή γονική ευθύνη σημαίνει ότι αποκλείεται είτε η έννοια της μητρότητας είτε η έννοια της πατρότητας

«Γίνεται και διολίσθηση λέξεων, γιατί η παρένθετη μητέρα γίνεται παρένθετη κύηση και μετά γίνεται το άτομο που αυτό που κυοφορεί και μετά γίνεται το άτομο με μήτρα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα «από την πρώτη στιγμή κατέθεσε μια ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα, επιστημονικά τεκμηριωμένη με την απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής και οι τοποθετήσεις στη Βουλή τόσο του Γενικού Γραμματέα όσο και των βουλευτών του.»

Ο Γιάννης Δελής αναφέρθηκε «σε άδικη κριτική που πολλές φορές γινόταν με τρόπο τελείως διαστρεβλωμένο».
Ξέρετε, εμείς στο ΚΚΕ δεν χωρίζουμε τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία τους, ούτε με βάση το χρώμα του δέρματος τους, ούτε με βάση το φύλο τους, είπε.

«Σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης το είπαν και οι ίδιοι οι εισηγητές του νομοσχεδίου, ότι άνοιξε το δρόμο για να έρθει ο γάμος των ομόφυλων, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο στην τεκνοθεσία και παρέχεται η κοινή γονική ευθύνη σε ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ζευγάρι θα υπάρχουν διπλή πατρότητα ανδρών ή διπλή μητρότητα.
Όπως καταλαβαίνετε, έτσι αποκλείεται η μία έννοια, είτε η έννοια της μητρότητας είτε η έννοια της πατρότητας.
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι οι έννοιες αυτές δεν έχουν μονάχα βιολογική διάσταση αντικειμενικά από τη συμπληρωματικότητα των δύο φύλων, έχουν και αποτελούν ταυτόχρονα και μια κοινωνική σχέση, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο διάβα των αιώνων και της κοινωνικής εξέλιξης. Και αυτό δεν μπορεί να παραγνωριστεί.
Είναι στοιχείο απαραίτητο για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου.
Από τη στιγμή που στη χώρα μας τα προς υιοθεσία ή τεκνοθεσία παιδιά είναι πολύ λίγα, είναι 100 150 και οι αιτήσεις είναι χιλιάδες, καταλαβαίνετε. Και μάλιστα το ίδιο το νομοσχέδιο με το άρθρο 11 ανοίγει το δρόμο για την τεκνοθεσία για την απόκτηση παιδιού στο εξωτερικό από ομόφυλα ζευγάρια.

Αφορά βεβαίως ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία έχουν μια οικονομική επιφάνεια.
Όπως καταλαβαίνετε δεν τους αφορά όλους και μ αυτή την έννοια, μ αυτή την έννοια, επειδή ακριβώς οδηγούμαστε σε μια παραπέρα εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας με όλα αυτά τα της παρένθετης κύησης, η οποία μόνο αλτρουιστική πράξη δεν είναι όταν κοστολογείται και τιμολογείται με 20 και 25.000 ευρώ.
Και αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο νόμος που ισχύει σήμερα στη χώρα μας. Ψηφίσαμε κατά επί της αρχής με μια συνέπεια στις θέσεις μας», τόνισε ο Γιάννης Δελής.

Πηγή: ERTNEWS -Εκπομπή «Συνδέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ των αγροτών του Έβρου

H Shakira κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ “LAS MUJERES YA NO LLORAN” !

Φοιτήτρια αποβλήθηκε δύο εβδομάδες πριν πάρει την πιστοποίησή της ως δασκάλα, επειδή τα ρούχα της ήταν ακατάλληλα για το σχολείο