reportaz365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισπανία: Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις με ανταλλαγές υψηλού επιπέδου ζήτησε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi από τον Π. Σάντσεθ

Κοινοποίηση

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, σημείωσε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Pedro Sánchez, ότι «η Κίνα ελπίζει να διατηρήσει περισσότερες ανταλλαγές υψηλού επιπέδου με την Ισπανία» και τόνισε ότι και οι δύο χώρες πρέπει «Να δείξουν ευθύνη» σε αυτήν την «σπασμωδική διεθνή στιγμή».

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ισπανία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, αρκεί όμως να βασίζονται στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Ως στρατηγικοί εταίροι και χώρες με διεθνή επιρροή, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να εισφέρουμε σταθεροποίηση σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε», είπε ο Wang.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Wang διαβεβαίωσε επίσης ότι το Πεκίνο θεωρεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «μια σημαντική δύναμη σε έναν πολυπολικό κόσμο» και ότι ελπίζει ότι το κοινοτικό μπλοκ θα δεσμευτεί για «στρατηγική ανεξαρτησία».

«Η Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ώστε να μην υπάρχει χώρος για αντιπαράθεση. Ο κόσμος είναι ένα παγκόσμιο χωριό και όλες οι χώρες έχουν αλληλένδετα συμφέροντα», είπε ο Wang κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία της Κίνας να «συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες για την από κοινού προστασία του συστήματος ελεύθερων συναλλαγών, την πρακτική της πολυμέρειας, την προώθηση της δίκαιης παγκόσμιας πολυπόλωσης και την καθολική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία, ο Wang συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών, José Manuel Albares, και με τον βασιλιά Felipe VI, ενώπιον του οποίου ο Κινέζος διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι «η βαθιά φιλία μεταξύ Κίνας και Ισπανίας παραμένει αμετάβλητη παρά τα συμπλέγματα και τις βαθιές αλλαγές στο διεθνές πανόραμα».

«Η Κίνα και η Ισπανία έχουν μακρά ιστορία, διαφορετική κουλτούρα και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και μοιράζονται τις ίδιες ή παρόμοιες απόψεις για πολλά σημαντικά ζητήματα.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ισπανία για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών και για την καλύτερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», δήλωσε ο Wang στη συνάντηση με τον βασιλιά.

Από την πλευρά του, ο Sánchez επιβεβαίωσε μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών ότι η Κίνα είναι θεμελιώδης εταίρος για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και, συγκεκριμένα, για την αναζήτηση λύσης στις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.

Ο Sánchez ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα ότι αντάλλαξε απόψεις με τον Wang σχετικά με τη διεθνή κατάσταση και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Η ισπανική εκτελεστική εξουσία τόνισε την καλή δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύθηκε από την επίσκεψη του Σάντσεθ στο Πεκίνο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, κατά την οποία συναντήθηκε, μεταξύ άλλων αρχών, με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση τόνισε ότι στη συνομιλία μεταξύ του Wang και του Sánchez συζήτησαν την ανάγκη ανάπτυξης διμερών σχέσεων με ισορροπία και αμοιβαιότητα.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ Albares και Wang το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κόρδοβα (νότια), δημοσιοποιήθηκε ότι η Κίνα θα άρει το εμπάργκο στο βόειο κρέας από την Ισπανία.

Πηγή: EFE, ERT

μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ayaz – Περασμένα Ξεχασμένα Σε Μία Άκρως Ξεσηκωτική Επανεκτέλεση

“Who hurt you” – Η ανοιξιάτικη συλλογή που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας!

Χανιά: Αιματηρό επεισόδιο με τουρίστες – Φινλανδός μαχαίρωσε δύο άτομα