Περίπου 500.000 δέντρα «θυσιάστηκαν» στο όνομα της… πράσινης οικονομίας και στη θέση τους βρίσκεται το giga-εργοστάσιο της Tesla, κοντά στο Βερολίνο, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση.
Η κατασκευή του γερμανικού εργοστασίου είχε εξαρχής προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς και έντονη συζήτηση σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που συνεπάγεται η ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας. Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ο ιδιοκτήτης της Tesla, Ελον Μασκ, επέκρινε την τοπική αστυνομία επειδή άφησε… ελεύθερους «αριστερούς διαδηλωτές».
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι 813 στρέμματα δάσους «εξαφανίστηκαν» από την περιοχή μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2023, σύμφωνα με την εταιρεία περιβαλλοντικών πληροφοριών Kayrros.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 500.000 δέντρα.
Από τον Μάιο, ακτιβιστές για το κλίμα διαμαρτύρονται κατά της σχεδιαζόμενης επέκτασης του giga-εργοστασίου.
Τον Μάρτιο, μια ομάδα έβαλε φωτιά σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σταμάτησε την παραγωγή του εργοστασίου για λίγες ημέρες.
Η Karolina Drzewo, από τη ομάδα Turn Off Tesla’s Tap, δήλωσε ότι η ανάλυση αποδεικνύει ότι η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων Tesla στην περιοχή έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.
«Πρέπει να αποτραπεί η επέκταση και συνεπώς η ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των δασών», επισήμανε.
Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.
Ο Antoine Halff, επικεφαλής αναλυτής της Kayrros, δήλωσε: «Το εργοστάσιο της Tesla στη Γερμανία έχει οδηγήσει σε πολλές κοπές δέντρων».
Ο Halff δήλωσε ότι τα δέντρα που χάθηκαν ισοδυναμούν με περίπου 13.000 τόνους CO2, ποσότητα που εκπέμπεται ετησίως από 2.800 μεσαία αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στις ΗΠΑ. «Αυτό λοιπόν είναι ένα κλάσμα του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει και πωλεί η Tesla κάθε τρίμηνο», είπε.
Τον Ιούλιο, εγκρίθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου το σχέδιο επέκτασης του εργοστασίου της Tesla με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής σε 1 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως.
Δεκάδες περιβαλλοντικά περιστατικά έχουν αναφερθεί στο εργοτάξιο – όπου παράγονται και εκατομμύρια κυψέλες μπαταριών – συμπεριλαμβανομένων διαρροών καυσίμου ντίζελ, χρωμάτων και αλουμινίου.
Η Tesla δεν απάντησε τότε,ωστόσο αργότερα παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αρκετά περιστατικά στο εργοτάξιο, επισημαίνοντας ότι κανένα από αυτά δεν προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία.
Ο Kayrros μετρά την αποψίλωση των δασών χρησιμοποιώντας εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2, οι οποίες έχουν ανάλυση 10 μέτρων και είναι διαθέσιμες στο κοινό. Τα δεδομένα αυτά επεξεργάζονται αυτόματα αλλά ελέγχονται ως προς την ποιότητα από ειδικούς τηλεπισκόπους.
Πηγή: Guardian