reportaz365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ε.Ε: Διαπραγματεύσεις για τις τελωνειακές απαλλαγές στην Ουκρανία

Κοινοποίηση

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν  διαπραγματεύσεις την Τρίτη το απόγευμα για την παράταση των τελωνειακών απαλλαγών που χορηγούνται στην Ουκρανία και ενδέχεται να αποφασίσουν να περιορίσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πριν από τις συνομιλίες, οι πρεσβευτές των 27 συμφώνησαν τη Δευτέρα να εξετάσουν τον περιορισμό των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ενώ αναλύουν την απαλλαγή από τους τελωνειακούς δασμούς για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, ορισμένες από τις χώρες μέλη εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Από την πλευρά της, η Γαλλία «υποστήριξε ορισμένες πολωνικές προτάσεις» για τον περιορισμό της ροής σιτηρών και τα κράτη συμφώνησαν «να εισαγάγουν «φρένα έκτακτης ανάγκης», διαβεβαίωσε γαλλική πηγή.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες κατηγορούν την εισροή σιτηρών, αυγών και κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών ιδίως στις γειτονικές χώρες και διατηρεί έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό, καθώς τα ουκρανικά προϊόντα δεν συμμορφώνονται με ορισμένους κοινοτικούς κανόνες. Αυτή η κατάσταση τροφοδοτεί τη νευρικότητα στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ, ειδικά στην Πολωνία.

Προκειμένου να ενισχυθούν τα «μέτρα διασφάλισης», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περιορισμό των εισαγωγών στην περίπτωση τριών «ευαίσθητων» προϊόντων – πουλερικών, αυγών και ζάχαρης – στους μέσους όγκους του 2022 και του 2023, επίπεδα πάνω από τα οποία θα έπρεπε να επανεισαχθούν οι τελωνειακοί δασμοί .

Η πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ είχε αρχικά επικυρωθεί ως τέτοια από τα κράτη μέλη στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε μαζικά την περασμένη Πέμπτη το αίτημα να επεκταθεί το ανώτατο όριο στα σιτηρά (σίτος, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι) και μέλι.

Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές θέλουν να υπολογιστεί η περίοδος αναφοράς με βάση τον μέσο όρο τριών ετών (2021-2023) και οι οργανώσεις αγροτών επικρίνουν το γεγονός ότι το ανώτατο όριο που προτείνουν οι Βρυξέλλες αντιστοιχεί στους υψηλούς όγκους των δύο τελευταίων ετών, που είναι η αιτία της κρίσης.

Το Συμβούλιο της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν λήξουν οι ισχύουσες τελωνειακές εξαιρέσεις στις αρχές Ιουνίου.

«Πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ της σταθερής υποστήριξης για την ουκρανική οικονομία και της υιοθέτησης «μέτρων διασφάλισης» για ορισμένα προϊόντα που αξίζουν αυξημένης προστασίας σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς», δήλωσε ο Olof Gill, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη.

Πηγή: Αgerpres.ro, ERT

Μετάφραση: Μιχαέλα: Λαμπρινίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό του Χονγκ Κονγκ για τον εορτασμό της 75ης Εθνικής Εορτής της Κίνας

Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Χαμάς και Παλαιστινιακής Αρχής απομακρύνουν τις πιθανότητες για συμφιλίωση

Συγκλονίζει η χήρα του Ναβάλνι: Το μήνυμα στο Twitter αγκαλιά με την κόρη της