reportaz365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενίσχυση του νόμου για την τροφική αλυσίδα και απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υποσχέθηκε ο Σάντσεθ

Κοινοποίηση

Μαδρίτη (EFE).- Ο Πρόεδρος της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύτηκε αυτή την Τετάρτη να ενισχύσει τον νόμο για την τροφική αλυσίδα, να εφαρμόσει αμοιβαιότητα στους όρους των γεωργικών εισαγωγών – τις γνωστές ρήτρες καθρέφτη -, απλοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) και να διευκολύνουν την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού ελέγχου, ο Πέδρο Σάντσεθ απάντησε σε δύο ερωτήσεις που τέθηκαν από το VOX και τη Ρεπουμπλικανική Ομάδα σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες στην Ισπανία αυτές τις μέρες και οι οποίες έχουν προκαλέσει το κλείσιμο πολλών δρόμων.


Στην απάντησή του, ο πρόεδρος είπε ότι το εκτελεστικό του σώμα «είναι με τα λόγια και τις πράξεις» χάρη στις πολιτικές που «αναπτύχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει επικεντρωθεί στα 4.000 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται στον πρωτογενή τομέα από το 2022 για να αντιμετωπίσει αντιξοότητες όπως η ξηρασία, η άνοδος των τιμών της ενέργειας ή η γεωργική ασφάλιση ή τα 6,8 δισ. από τη νέα ΚΓΠ, από τα οποία περισσότερα από 4.000 είναι σε άμεση ενίσχυση.


Για το λόγο αυτό είπε στον αρχηγό του VOX, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ότι «ίσως δεν έχει μάθει τι εγκρίναμε στο Κογκρέσο για την υπεράσπιση του πρωτογενούς τομέα και, πάντα, ενάντια στο κόμμα του».
Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ύπαιθρο, ενώ το VOX προτείνει μια «θανατηφόρα φόρμουλα» για τον πρωτογενή τομέα, επειδή κάνουν ένα «αδύνατον μείγμα» μεταξύ «άρνησης του κλίματος και αντιευρωπαϊσμού».
Ο Aμπασκάλ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η «εξέγερση των τρακτέρ που θα σταματήσει την προδοσία της υπαίθρου από τον Πέδρο Σάντσεθ» έφτασε και στην Ισπανία.


Έχει διαβεβαιώσει ότι οι αγρότες θέλουν «να σταματήσουν να τους σκοντάφτουν» με «αθέμιτο» ανταγωνισμό, «ριζοσπαστικό» περιβαλλοντισμό, «αβάσταχτη γραφειοκρατία» ή «ποινικοποίηση του τρόπου ζωής τους».
Επιπλέον, έχει παραμορφώσει τους «λαϊκούς, σοσιαλιστές και πράσινους» να λειτουργούν ως «συνασπισμός στις Βρυξέλλες» στην πλειοψηφία των ψήφων που επηρεάζουν την ύπαιθρο.
Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Ατζέντα του 2030 είναι «μια θανάσιμη απειλή για την ισπανική ύπαιθρο και είναι ένα σχέδιο για μαζικές απολύσεις».


Η εκπρόσωπος της Ρεπουμπλικανικής ομάδας στο Κογκρέσο Τερέζα Τζορντά ζήτησε από τον Σάντσεθ μέτρα για την αντιμετώπιση της «πολύ σοβαρής κατάστασης» που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι το «αδιαμφισβήτητο σύμπτωμα» αυτής της κρίσης λόγω των περιβαλλοντικών πολιτικών που «πρέπει να γίνουν παράλληλα με τον κλάδο».


Από την άποψή της, είναι «επείγον» να επιβληθούν αντικατοπτρικές ρήτρες στις εισαγωγές προϊόντων από τρίτους, να «χαλαρώσουν» γραφειοκρατικές απαιτήσεις ή να διορθωθεί ο νόμος της αλυσίδας ώστε να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα στο πεδίο.


Σε αυτό το σημείο, ο Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε να ενισχύσει τον νόμο της αλυσίδας και την εφαρμογή των ρητρών καθρέφτη, ενώ επανέλαβε την «απόλυτη προθυμία και διάλογο» με τους παραγωγούς στους οποίους έχει δείξει την «απόλυτη ενσυναίσθησή του».


Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τελικά την «απολύτως εγκάρσια και ολιστική» πολιτική που αναπτύσσει η κυβέρνησή του προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.


Οι διαμαρτυρίες των αγροτών εισχωρούν συνεχώς στη συνεδρίαση του κυβερνητικού ελέγχου και ο ίδιος ο αρχηγός του PP, Aλμπέρτο Νούνιες Φεϊζόο, σε παρέμβασή του διαβεβαίωσε ότι το «πρόβλημα» των αγροτών «δεν βρίσκεται μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στα κυβερνητικά έδρανα».


Το έχει δικαιολογήσει από το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση «λέει στους αγρότες που σπαταλούν νερό, ότι το σύμφωνο για το νερό μπορεί να περιμένει, ότι αυτή η ΚΑΠ είναι ένα «θαύμα» ή ότι ο ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά δεν μπορεί να μειωθεί».

Eπιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE, ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Home prices reach new all-time highs in August

admin

Κερατσίνι: Στον ανακριτή ο 78χρονος που κατηγορείται για βιασμό της εγγονής του

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος